FESTIVAL

Arsenal Fest održava se krajem svakog juna u Kragujevcu, srcu Šumadije, nekadašnjoj prestonici Srbije. Gradu najpoznatijem po autentičnoj automobilskoj industriji. Za samo nekoliko godina postojanja Arsenal se nametnuo kao jedan od najzanimljivijih, najrelevantnijih i najperspektivnijih letnjih festivala na otvorenom u Srbiji, bivšoj Jugoslaviji i ovom delu Evrope uopšte. Svoju posebnost, odnosno ugled jedinstvenog festivala kog obavezno treba posetiti, u moru ostalih u regionu, Arsenal je stekao zahvaljujući maštovitom spoju pažljivo odabranih izvođača iz Srbije, bivše Jugoslavije i ostatka sveta, sa originalnim i vizuelno fantastičnim ambijentom. Prostor festivala po svemu je jedinstven, a više decenija bio je nedostupan široj javnosti!

MAIN STAGE

Poseban utisak ostavlja glavna festivalska bina (Main Stage) smeštena u autentični prostor „Kneževog arsenala“, fabrike naoružanja iz 19. veka.
Main je postavljen na otvorenom prostoru okruženom starinskim zgradama koje su, u duhu vremena, izgrađene samo od crvene opeke. Sam boravak u ovakvom prostoru ostavlja utisak svojim nesvakidašnjim spojem savremenih zvučnih i svetlosnih sistema i specifične industrijske arhitekture.

EXPLOSIVE DJ STAGE

Nedaleko od Main-a je Explosive DJ Stage, jedina festivalska bina u zatvorenom prostoru. U pitanju je zgrada Čaurnice, odnosno još jedan živopisni istorijski prostor koji je pre nekoliko godina poslužio kao scenografija za snimanje inostrane TV serije „Titanik – krv i čelik“!

GARDEN STAGE

Arsenal vizuelno zaokružuje druga po veličini bina Garden Stage, koji se nalazi u „Zastavinoj bašti“, drvećem i zelenilom bogatom prostoru smeštenom uz sam ulaz u festivalski krug.

DEMOLITION STAGE

Arsenal Fest 07 pored toga što 22, 23. i 24. juna u Kragujevac dovodi imena kakva su Anthrax, Thievery Corporation ili Buzzcocks, pruža priliku brojnim neafirmisanim izvođačima da se predstave nastupom na novom, posebno stvorenom Demolition Stage-u!

Pojedinci i bendovi iz Srbije i regiona do 31. maja mogu se prijaviti na konkurs za nastup na Arsenalovom Demolition Stage-u, kome podršku daju Radio Beograd 202, emisija “Bunt” RTS-a i portal www.noizz.rs.

Potrebno je na mejl arsenaldemobend@gmail.com poslati jednu autorsku kompoziciju (mp3, wav), fotografiju, kratku biografiju, odnosno podatke o bendu/izvođaču i korisne linkove.

VAŽNO! Pravo učešća na konkursu imaju bendovi ili izvođači iz Srbije i regiona koji nemaju objavljen album za nekog zvaničnog izdavača, što znači da mogu imati samizdat, odnosno soundcloud, youtube, bandcamp ili slično objavljen materijal.

Selektorska komisija, koju čine Snežana Grujić (202), Branka Glavonjić (Bunt) i Ana Kalaba (Noizz), nakon što preslušaju sve prijave, odabraće 15 imena koja će nastupati na Demolition Stage-u 22, 23. i 24. juna na Arsenal Festu. Imena odabranih bendova biće saopštena 5. maja.

Demolition Stage je fantastična platforma za promovisanje novih muzičkih imena na Arsenalu 07! Smešten u centralnom delu Arsenala, između ostale tri festivalske bine (Main Stage, Garden Stage i Explosive Stage), Demolition prirodno može privući brojnu publiku, ali i medije i muzičke poslenike, koji se tako mogu upoznaju sa nekim novim uzbudljivim muzičkim imenima.

Tu su još i brojni štandovi sa suvenirima, informacijama i sl.

Velika prednost Arsenala je i položaj festivala na svega par stotina metara od najužeg jezgra Kragujevca, uz istovremenu potpuno izdvojenost iz svakodnevne vreve i gužve grada od preko 200.000 stanovnika.

I brojevi govore u prilog Arsenala. Od prvog izdanja 2011. godine sa samo jednom binom, festival je već naredne 2012. godine pored Main-a proširen i na „Zastavinu baštu“, a potom je 2013. godine dobio Red Bull Stage koji je 2014. godine prerastao u Explosive DJ Stage… Već prve godine festival je posetilo je preko 10.000 posetilaca, druge oko 15.000, treće i četvrte po oko 25.000… a već Arsenal Fest 05 premašio je 100.000 poseta! Zato vas organizatori festivala – Dom omladine Kragujevca i promoterska kuća Long Play iz Beograda – pozivaju na ARSENAL FEST 07.

Arsenal fest je primljen u familiju evropskih festivala